Szulfát és parabén mentes termékek

Samponokban előforduló szulfátok :

  • Sodium Lauryl Sulfate(SLS),
  • Sodium Laureth Sulfate(SLES),
  • Nátrium-Lauril-Szulfát(NLS),
  • Nátrium-Laureth-Szulfát(NLES),
  • Nátrium Coco-Szulfát (Sodium coco-sulphate, SCS)

Hasonló a nevük és ezek az anyagok, a ma kapható samponok nagy részének fő alkotó eleme. Ezek tenzidek, azaz ők felelnek a haj tisztításáért. Igenerős tisztító hatásuk révén nagy mértékben szárítják a bőrt, a festett hajszín fakulása is összefüggésben van a túlzott tisztító erővel. Érzékeny bőrűek, ekcémások és gyerekek számára pedig egyenesen javasolt kerülni az SLS-, SCS-tartalmú termékeket. Amiben szinte minden kutatás, forrás egyetért, az, hogy az SLS erős potenciális bőr- és szemirritáló anyag, valamint szájban és belélegezve is irritálhatja a légzőszerveket. Sok esetben a vendégek azokat a samponokat preferálják, melyek intenzíven habzanak, pedig legtöbb esetben ezekben a termékekben ezek a tenzidek nagy előfordulása biztosítja az intenzív habképződést.

Parabének

A parabéneket az 1920-as évektől széles körben használják fel tartósítószerként kozmetikumokban és testápolási termékekben. Továbbá gyógyszerek, élelmiszerek, zsírok, olajok, cipőápoló krémek, textilek, ragasztók tartósítására használják. Az parabének fő kockázata, hogy in vitro ösztrogénszerűen viselkednek és így károsítják a hormonrendszert. Ezek vizsgálata folyamatos, tiltó listákon nem szerepel, de mivel egyre több kutatás hozza összefüggésbe rákos megbetegedéssekkel, így szerintem óvatosan kezelendő, ha lehet kerülendő. Bár élelmiszerekben is nagy mennyiségben felhasználják, E214-E219 jelzésekkel jelölik. Van alternatíva: Egyre több terméken lehet olvasni, hogy SLS FREE és PARABEN FREE. Mi ezeket ajánljuk. A szalonban segítünk tájékozódni ezzel kapcsolatban. Még nekünk is vannak olyan termékeink, melyek tartalmazzák ezeket az anyagokat, de folyamatosan cserélődő készleteinkben egyre kisebb hányadban van jelen. A KEVIN MURPHY termékek teljes skálája, már nem tartalmazza, A PAUL MITCHELL cégnél most van az átállás időszaka, termékeik nagyobb fele már nem tartalmazza és meggyőződésem, hogy pár év múlva minden terméknél ez standard lesz.

NO ANIMAL TESTED ! - 2004 óta az unió területén tilos a kozmetikai termékek állatokon való tesztelése, amely 2009 óta a kozmetikumok összetevőinek esetében sem engedélyezett. 2009 márciusától kezdve nem szabad forgalomba hozni olyan kozmetikai termékeket az EU-ban, amelyek állatokon kikísérletezett összetevőket tartalmaznak, de az emberi egészségre gyakorolt, összetettebb hatásokkal kapcsolatban a forgalmazási tilalom bevezetésének időpontját 2013. március 11-ig kitolták. Hurrá! Ezen már túl vagyunk és a törvény szerint már összetevők tesztelésére sem szabad állatokat használni (azért remélem nem emberek veszik át a patkányok, nyulak és más állatok szerepét