FESTETT HAJ KEZELÉSE OTTHON 

Sampon és balzsam választása

Sokszor merül fel a kérdés, hogy a festett hajat hogy kell kezelni?

Először is ketté kell választani, hogy mire jó a sampon és a kondicionáló?

A sampon mindig a fejbőr problémáját hivatott kezelni, a kondicionálók, pedig hajét.

Amennyiben a fejbőrnek van valami problémája, úgy fontosabb, hogy ezt kezeljük, ha ezt rendbe tettük és már nem áll fenn  a probléma, úgy jöhet a festett hajra való sampon.

Mikor van szükség festett hajra való termékekre?

Ha a haj színváltozáson ment keresztül, és nem kell más fejbőr kezelést alkalmazni, úgy mindenképp javasolnám.

Festéskor a haj belsejében a természetes festék anyagot mesterséges festék anyagra cseréljük. 

Az eljáráskor a haj külső rétegét kinyitjuk és a végén ezt a réteget bezárjuk.

Ha szakszerű a festés, a hajfestés után szinte ugyanannyira zárt hajszálat találunk, mint előtte

Persze tökéletesen ugyanolyan nem lesz már, de az a cél, hogy törekedjünk a festés alatt, hogy minél kisebb mértékű legyen a kutikula kinyitása, mert akkor a festés után annál jobb álapotban marad a hajszál.

Amennyiben indokolatlanul erős a festék ( nem jól megválasztott oxidáló szer, vagy magas ammónia tartalom), vagy túl gyakori hajszín változtatáskor a haj külső rétege ( kutikula ) nem tud már teljesen bezáródni és  a haj ilyenkor nem védett a külső behatások ellen, illetve a hajszín intenzívebb kopásnak indul.

Ezért a legtöbb festék tartalmaz olyan színező részecskéket is, amely a haj külső rétegén tapad meg, kitölti a kutikula nyitva levő részeit és ezzel fényesíti a hajat.

Ha szélsőséges a hajszínváltozása ( pl.: sérült a haj, extrém a szín, száraz-göndör a haj, uszoda, intenzív napfény, stb. miatt), ilyenkor hasznosak a színező samponok, balzsamok.

A sampon a mosáskor a kosz és zsír részecskéket körül öleli és öblitéskor lemossuk a hajról.

A festett hajra való sampon sem inteligens nem tudja megkülönböztetni, hogy kosz, vagy festék pigment, ezért a festett hajra való sampon kevesebb tisztító anyagot tartalmaz, 

Balzsamok és kondícionálok megválasztásánál, ha nem indokolja más probléma, a szinvédő balzsam jó választás lehet.

Sok terméket lehet kapni drogériákban is, lehet, hogy ezek is jók erről inkább nem nyilatkoznék, mert nem ismerem őket, de mint minden professzionális termékkel való összehasonlításnál az biztos, hogy hatóanyag tartalmuk töredéke ezeknek.

Érdemesebb a fodrászodtól megkérdezni, hogy a hajtípusodnak, hajproblémádnak, életvitelednek melyik sampon felel meg legjobban.

Személy szerint fontosnak tartom, hogy a hajápoló termékek összetétele lehetőleg minél több természetes anyagot tartalmazzon.

Manapság már nem kell kompromisszumot kötni, ha valaki jó terméket és jó összetevőket keres.

A szulfát és parabén mentes termékek összetevőit javasolnám.

Ha nem próbáltad még ki mi a különbség a professzionális termék és a drogériákban kapható termékek között, csak egyszer kell és valószínűleg nem fogsz többé csak professzionális terméket vásárolni.

 

Ezeknél a termékeknél nagyon fontos, hogy egy szakember segít kiválasztani a terméket, míg a drogériákban magadra maradsz a kérdéseiddel.